Anders Vrist Langer

Anders Vrist Christensen, blev født den 1. november 1861, Noergaard, Harboøre. Han var søn af Christen Gaj Andersen og Ane Gjertrud Catrine Larsen.

Anders var strandfoged og sognefoged, boede på Øster Rønlangergaard. Ved vielse var han fisker.

Anders døde den 24. juni 1917 på Øster Rønlangergaard, Harboøre og blev begravet den 29. juni på Harboøre kirkegård.

Anders blev gift den 26. februar 1885 i Harboøre kirke med

Kristine Christiansen Langer, som var født den 6. juli 1857 på Langer. Hun var datter af gårdejer og strandfoged Christian Eriksen Langer og Ane Jensen Røn. Kirstine døde den 23. oktober 1917, Øster Rønlangergaard, Harboøre og blev begravet den 29. oktober på Harboøre kirkegård.

Anders og Kristine fik tre børn:

  1. Ane Langer Kristensen, blev født den 31. maj. 1885 på Langer, Harboøre.
  2. Ane Marie Langer Kristensen, blev født den 20. august 1886 på Langer, Harboøre.
  3. Kristian Langer Kristensen, blev født den 23. september 1890 på øster Rønlangergaard, Harboøre (han fik kgl. bevilling den 1. oktober 1921 på navnet Christian Langer)

Børnene Ane Marie, Christian og Ane.

Øster Rønlangergaard:

Navnene Rønlangergård og Rønsgård er af nyere oprindelse. Beboerne af disse to gårde og af en gård og to huse, der nu er forsvundet, sagdes i 15- og 1600-tallet og senere at bo ”Ved Havet” og i tidens løb fik forskellige personer, som var bosat her, tilnavnet ”Hav”.

Stedbetegnelsen ”Ved Havet” var naturlig nok, for den nævnte bebyggelse udgjorde nemlig – sammen med Flyvholm – den spids af Riskær fjerding, som nåede ud til havet.

De to gårde som overlevede, fik vel efterhånden jord tillagt fra de nedlagte ejendomme. Sammen med de fik ny kaldenavn ”Langergårde”, formentlig fordi der var beboer med tilnavnet Langer, senere også en med Røn og derefter blev de kaldt ”Rønlangergaard” ellers ”Rønsgaard”. Herefter blev de til Øster og Vester ”Rønlangergaard”.

Anders overtager gården Øster Rønlangergaard den 1. januar 1890 efter sin svigerfar Christian Eriksen Langer. Han bliver på gården indtil hans død i 1917.

Gården Øster Rønlangergaard, omkring 1950.

Få flere oplysninger på arkivet.