Det er lykkes for Lokalarkivet at få Mogens Ladegaard at komme for at fortælle om sine 29 begivenhedsrige år på Cheminova under overskriften:
Min tid som elev, driftsassistent, driftsmester og sikkerhedsleder på Cheminova fra 1958-1987
Mogens Ladegaard udtaler til Lokalarkivet: “Jeg er stolt over min tid på Cheminova, hvor jeg blandt andet stod for produktionen af tusinder af tons plantebeskyttelsesmidler til sikring af fødevareforsyningen verden over – specielt i de tropiske og subtropiske lande, og hvor min gode ven og kollega, Jes Jessen, stod for fremstillingen af insektmidlet malathion. Dette Cheminova-produkt har ved bekæmpelse af bl.a. malariamyggen været med til at redde hundrede tusinder – ja nærmere millioner – af menneskeliv verden over”, slutter Mogens Ladegaard.
Mogens fremhæver også det gode sammenhold, de mange uddannelsesmuligheder og ikke mindst fællesskabet mellem alle medarbejdere på Cheminova. I starten af 1980’erne blev fællestillidsmand Leo Kragelund og Mogens Ladegaard interviewet til en artikel i BT om Cheminova. Meget sigende blev overskriften på den efterfølgende artikel: “De elsker deres giftfabrik”.
Under sit indlæg den 24. april i Harboøre Centret vil Mogens gå i dybden med hans begivenhedsrige tid på Cheminova, der i perioder også var udfordrende. Han vil indlede med at fortælle om, da han i 1958 som 16-årig kom med VLTJ til Harboøre for at starte elevuddannelsen på Cheminova, hvor han var indlogeret sammen med 24 andre elever i husene på Svampevej og Insektvej i Harboøre.
De tre år som Cheminova-elev med bopæl i Harboøre blev en herlig tid, hvor der blev knyttet mange varige venskaber. Mogens vil under omtalen af livet i elevhusene komme ind på det indblik han fik i det lokale samfund i Harboøre, som var noget anderledes i forhold til det grundtvigske samfund, han kom fra.
Eleverne på Cheminova blev undervist inden for områderne kemi og maskinteknik. De lærte de forskellige laboratorietekniker og fik efterfølgende lov til at afprøve deres færdigheder i forskellige afdelinger. Efter at have aftjent sin værnepligt i forsvaret blev Mogens i 1963 ansat som driftsassistent i produktionsafdelingen under produktionschef Per Rasmussen, der blev hans mentor på Cheminova.
Det blev en udfordrende periode, hvor produktionen af plantebeskyttelsesmidler og insektmidler blev kraftigt udvidet samtidig med, at sikkerheden og sundheden ikke måtte svigtes. I samme periode skærpede myndighederne kravene til den tilladte spildevandsudledning til Vesterhavet ved Høfde 42. Det hele skulle kontrolleres af de driftsassistenter, der fulgte skifteholdene på Cheminova.
I 1970’erne blev kravene til sikkerheden og spildevandsudledningen yderlig skærpet samtidigt med, at det svovlholdige kemiske affald, der efter lukning af depotet ved Høfde 42 i 1962 var blevet henlagt i støbte gruber på Rønland, skulle oprenses og føres tilbage til produktionen, hvilket er sket.
Ligeledes skulle de svovlholdige udledninger til luften, der gav anledning til den særlige “Cheminova-lugt”, indkapsles og renses effektivt for svovl, der også blev ført tilbage til produktionen.
Ved en kæmpemæssig og meget bekostelig indsats lykkedes det i midten af 1980érne at få så meget styr på alle udledninger, at tilsynsmyndighederne – Miljøministeriet og Ringkøbing Amt – kunne fastslå, at udledningerne fra Cheminova ikke længere var målbare i miljøet.
Fra 1969 var Mogens Ladegaard produktionsmester for anlæggene, der fremstillede plantebeskyttelsesmidler samtidigt med, at han organiserede Cheminovas interne brand- og redningsberedskab. Som medlem af Sikkerhedsudvalget var han også involveret i de sundhedsfremmende foranstaltninger på virksomheden. Mogens var herunder med til at designe og gennemføre en omfattende helbredsundersøgelse blandt alle medarbejdere på Cheminova i starten af 1980’erne.
Fra 1985-1987 var Mogens Ladegaard fuldtidsbeskæftiget som daglig sikkerhedsleder på Cheminova. I 1987 blev han ansat som arbejdsmiljøchef for Superfos Construction (i dag NCC). I år 2000 blev han headhuntet til at være arbejdsmiljøkonsulent og -underviser for Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Industri. Fra 2007 til 2017 arbejdede Mogens som selvstændig arbejdsmiljøkonsulent, inden han tillod sig at gå på pension som 75-årig.
Efter Mogens Ladegaards’ indlæg om sin tid på Cheminova, serveres der kaffe, hvorefter Mogens meget gerne vil besvare spørgsmål fra deltagerne.
Tilmelding til foredraget den 24. april kl. 19.00 i Harboøre Centret skal ske til sms på 93 88 76 73, senest den 21. april 2025.
Alle er velkommen og arrangementet er gratis.