Løvfaldsmesse den 13 og 14 oktober

b4082

Ulykken i 1893

I år er det 125 år siden at den store drukneulykke fandt sted på vestkysten.

20 kystbåde sejlede ud fra Langerhuse natten til den 21. november 1893. 6 af bådene kæntrede i brændingen, da de ville på land igen.

Da fiskerne roede ud den 20. november ved 23-tiden, var det det fineste vejr, helt stille og månelyst, havet var så jævnt, som vi nogensinde havde set, skrev fisker Søren Bertelsen og forsatte. Mens vi satte vores kroge, kom der lidt luft ad sydvest og da vi skulle tage dem op igen, blev der så meget dønning, at man ikke kunne se lyset fra Bovbjerg fyr. Vinden gik om i nordvest og friskede op, da vi havde fået vores fangst ombord, havde havet rejst sig og det blæste hårdt.

Nogle af bådene ventede derude ind til det blev lyst og kom i land syd for Vrist. De 6 både som kæntrede, prøvede alle at komme ind tidlig om morgenen ved Langerhuse.

Af de 6 både som kæntrede, var der 3 bådelaug fra Langerhuse, hvor 12 druknede og 4 blev reddet. 3 bådelaug fra Tøt, hvor 14 druknede og 3 blev reddet.

I alt druknede 26 fisker, som efterlod 20 enker og 79 faderløse børn, hvoraf de 72 ikke var konfirmeret. Det var kun 3 af enkerne, som blev gift igen, de andre klarede sig med alt forefaldende arbejde, som sætte kroge på liner, sy for folk med mere.

I forbindelse med Løvfaldsmessen har vi lavet en udstilling om efterkommere fra ulykken. Vi har som udgangspunkt kørt ud fra fiskernes og enkernes børn, hvor blev de af og hvem blev de gift med, deres børn og børnebørn. Vi har fundet nogle af dem, nogle er fraflyttet sognet og er svære at finde.

Har I tilføjelser eller rettelser, vil vi meget gerne have dem.

Kom og se vores udstilling ved Løvfaldsmessen i Harboøre Centeret den 13 og 14 oktober.